Temizlik genel anlamıyla bir yüzeyin kir, toz, çöp, leke ve istenmeyen kokulardan arındırılması işlemidir. Temizlik işi eşyaya, malzemeye zarar vermeden yabancı maddelerin tamamını ortamdan kaldırmak, uzaklaştırmaktır. Bu iş için çeşitli temizlik yöntemleri kullanılır.
Eğer temizlik işini kendiniz yapacak iseniz aşağıda belirtilen yöntemlere dikkat etmelisiniz. Dilerseniz sitemizde bulunan telefon numaralarından profesyonel destek alarak ekip halinde hizmet ile evinizin iş yerinizin bir günde temizlenmesini de talep edebilirsiniz.
Temizlik uygulamalarından iyi sonuç almak için;
– Plân yapınız. Yapılacak isleri listeleyip, sırayla hangi işleri ne kadar sürede yapabileceğinizi belirleyiniz.
– Kullanacağınız araç gereçleri hazırlayınız.
– Uygun şekilde giyininiz. Tercihen açık renk bir önlük, bone, eldiven, maske vb. kullanınız.
– Temizlik malzemelerinin etiket bilgilerini mutlaka okuyunuz.
– Çalıştığınız mekânı havalandırınız.
– Gerekli güvenlik önlemlerini alınız.
– Çalışma esnasında dinlenmek için kendinize zaman ayırınız.
– İş biliminde kullandığınız araç gereçleri yerlerine yerleştiriniz.
Toz Alma
Toz, maddelerin gözle görülemeyecek derecede parçalanmış haline denir. Özellikle nemli ortamlarda tozlar yüzeye daha kolay tutunurlar. Toz alırken aşağıdaki hususlar dikkate alınmalıdır.
– Toz alma işleminde “toz bezi” tercih edilmelidir. Renk vermeyen (tercihen beyaz), tüy bırakmayan, yumuşak, emici özelliği olan, suyu tutan bir dokuya sahip olmalıdır. Bu iş için pamuklu dokumalar tercih edilmelidir.
– Toz alma işlemi yukarıdan aşağıya, dıştan içe doğru hareketlerle yapılmalıdır. Geniş yüzeylerin tozu alınırken yüzey bölümlere ayrılabilir.
– Toz bezinin büyüklüğü, kullanan kişinin avuç içi büyüklüğüne ve tozu alınacak yüzeyin özelliğine uygun olmalıdır. Katlandığı zaman avuç içine sığmalıdır.
– Tozu alınacak yüzey nemden etkilenecek bir özelliğe sahipse kuru bezle, nemden etkilenmeyecek ise nemli bezle toz alınabilir. Ancak daha çok kuru bez tercih edilmelidir. Nemle birleşen toz, yüzeyi daha fazla kirletip temizlik işini zorlaştırabilir.
– Nemli bez kullanıldığı zaman bez sık sık temiz su içinde yıkanıp sıkıldıktan sonra tekrar kullanılmalıdır.
– Nemli bezle tozu alınan yüzey hemen kuru bezle kurulanmalıdır.
– Elektrikli araçlar, cilalı yüzeyler, tablo ve diğer hassas aksesuarların tozu kuru bezle alınmalıdır.
Süpürme (Vakumlama)
Süpürme; bir yüzey üzerindeki görünen/görünmeyen atık, kir, döküntü vb.’lerinin çeşitli araçlar yardımıyla ortamdan alınması işlemidir. Zemin, duvar, tavan gibi evin çeşitli yüzeyleri ile halı, koltuk, kanepe gibi ev eşyaları üzerindeki toz ve kirlerin temizlenmesinde en etkili yöntem vakumlamadır. Özellikle zeminde toplanan iplik, saç, tüy, kâğıt vb. döküntüler ile dokular arasında giren toz, toprak, kum atıkların temizlenmesinde çok kullanılır.
Silme-Paspas Yapma
Silme; özellikle sert zeminler ile yıkanması mümkün olmayan, yumuşak zeminler üzerindeki kirlerin, su, temizlik malzemesi ve araçlar yardımıyla ortamdan alınması işlemidir.
Sadece su veya içine temizlik maddesi ilave edilmiş su içine batırılacak ıslatılmış ve sıkılmış paspas bezi (mop), sünger vb. yardımı ile yüzeydeki toz, kir ve lekelerin temizlenmesi işlemidir. Saplı paspas bezleri, kısa sürede, az enerji harcayarak temizlik işini kolaylaştırır. Özellikle kurumlarda daha geniş zeminleri kısa sürede paspaslayabilmek için, çift kovalı paspas arabası kullanılabilir. Çift kovalı paspas arabalarında kovalara su doldurulur. Bir tanesine temizlik maddesi ilave edilerek bir solüsyon hazırlanır. Paspas yapıldıkça kirlenen bez sade su bulunan kovada yıkanır, sıkılır ve solüsyon bulunan diğer kovaya batırılarak zemin bu solüsyonlu su ile silinir.
Yıkama
Silme ile yeterince temizlenemeyecek veya silinmesi mümkün olmayan yüzeylerin sade su veya içine temizlik maddesi ilave edilmiş bol su ile temizlenmesi işlemidir. Sudan zarar görmeyen fayans, seramik, mermer vb. her türlü yüzeyin temizliğinde rahatlıkla kullanılan bir yöntemdir. Suyun sıcaklığı, kullanılacak temizlik maddesinin cinsi ve miktarı ile kullanılacak yıkama araç (fırça, sünger vb.), yüzeyin cinsine göre seçilmelidir. Yıkama işlemi bittikten sonra temizlik malzemelerinin artıklarını gidermek için gerekiyorsa durulanmalı ve kurulanmalıdır.
Durulama
Durulama; yüzeyin temizlik maddelerinden arındırılması ve çıkmamış kirlerin temizlenmesi için, sade su ile yıkanmasıdır. Durulama işlemi bol, temiz su ile yapılmalıdır. Özellikle temizlik maddelerinin yüzeye zarar vermemesi, herhangi bir düşme, çarpma vb. kazaya yol açmaması yüzeyde yer yer lekeler meydana gelmemesi bakımından, yıkama işleminden sonra durulamanın yapılması gerekir.
Kurulama, Cilalama, Parlatma
Kurulama; yıkama, durulama işleminden sonra yüzeylerdeki ıslaklığın kuru bir bez, sünger, paspas yardımı ile silinmesidir. Kurulama için; tüy ve renk bırakmayan, nem çekme özelliğine sahip malzeme kullanılmalıdır.
Cilalama; zamanla cilası gitmiş yüzeylere, kendi özelliğini tekrar kazandırmak amacı ile cila uygulama işlemidir. Krem, likit veya sprey şeklinde olan cilalar elle veya makine ile uygulanır. Cila, yüzeye parlak bir görünüm kazandırarak güzelleştirir. Mekânı daha geniş, ferah ve aydınlık gösterir. Uygulanacak zemin özelliğine uygun (mermer, ahşap, taş) seçilmiş cila, aynı zamanda yüzeyi tozlanma, kirlenme ve lekelenmeye karşı da korur.
Parlatma ise; kurulanmış veya cilalanmış olan yüzeylere parlak bir görünüm vermek amacı ile deri, güderi, yün, kadife vb. ile ovulması, silinmesi işlemidir. Bir temizleme yöntemi olmamasına rağmen, dolaylı olarak temizlik işlemlerini tamamlar.
Çeşitli Yüzeylerden Lekelerin Çıkarılması
Leke, çeşitli yüzeylerin belli bölgelerinde oluşan kalıcı izli, yoğun kirlerdir. Lekeler; yağlı, boyalı, yapışkan birçok maddeden meydana gelebilir. Ayrıca kumaş, ahşap, taş, plâstik, metal gibi birçok yüzeyde bulunabilir. Bu iki temel özelliğinden dolayı, farklı özellikteki leke çıkarıcı maddelere ve yönteme ihtiyaç vardır.
Lekelerin bulunduğu eşyaya zarar vermeden çıkarılması için;
– Lekenin ne lekesi olduğunun,
– Lekenin bulunduğu yüzeyin özelliklerinin neler olduğunun,
– Leke çıkarmada kullanılacak maddelerin neler olduğunun,
– Hangi yöntemlerle daha kolay çıkarılacağının bilinmesi gerekir.
Leke çıkarmada kullanılacak maddelerin özellikleri, liflerin özellikleri, temizlik yöntemleri ilgili ünitelerde verilmiş olduğu için, burada hangi lekelerin, hangi zeminlerde, ne ile ve nasıl çıkarılacağı anlatılmıştır.
Yağlı Boya, Vernik: Her tür kumaş ve zeminden terebentin esansı, neft veya tinerle silinerek.
Oje (Tırnak Cilası): Aseton ile silinerek.
Ruj: Etil alkolle silme, renk lekesi kalmış ise beyaz pamuklularda çamaşır suyu, beyaz yünlü ve ipeklilerde oksijenli su ile silme. Deterjanlı ılık su ile yıkama
Rimel, Maskara: Deterjanlı ılık su ile silme, yıkama.
Ayakkabı Boyası: Deterjanlı su ile silme, yıkama. Yıkanmayacak zeminlerde neft veya terebentin esansı ile silme.
Asfalt, Katran, Güneş Yağı: Yüzeyde bir tabaka oluşmuş ise kazıyarak çıkarılır. Tiner, karbontetraklörür vb. solventlerle silme.
Mum: Kalın tabaka kazınarak çıkarılır. Kalan yağlı kısım benzin, tiner, petrol eteri vb. solventlerle silinir.
Sakız: Üzerine buz konarak veya soğuk su dökülerek sertleşmesi sağlanır. Kalın kısım kazınarak çıkarılır. Daha sonra benzin, eter, benzen ile silinir.
Çamur: Çamur kuruduktan sonra kazınır veya fırçalanır. Sade su ile durulanır, gerekiyorsa deterjanlı su ile yıkanır.
Pas: İçine oksalik asit ilave edilmiş sıcak su ile silinir, bol su ile durulanır. Oksalik asit renk açabilir.
Çimen: Alkol veya eter ile silinerek. Yıkanabilen kumaşlardan ılık deterjanlı su ile yıkayarak.
Kan: Leke taze iken soğuk su ile yıkayarak. Sıcak su kesinlikle kullanılmamalıdır. Kir sabitleşir. Enzimli deterjan ilave edilmiş ılık su ile yıkayarak. Tartarik asitli su, çamaşır suyu ilave edilmiş su ile silerek. Renkli kumaşlarda tartarik asit ve çamaşır suyu renk açabilir, etkileri denenmelidir.
Ter: Beyaz yünlü ve ipeklilerde oksijenli su, pamuklu ve ketende çamaşır suyu ile silinerek. Renklilerde deterjanlı su ile silerek veya yıkayarak.
Çay: Pamuklu ve keten kumaşlardan ılık deterjanlı su ile beyazlardan çamaşır suyu ile beyaz ipekli ve yünlülerden oksijenli su ile silerek.
Kahve: Pamuklu ve sentetiklerden ılık deterjanlı su ile silerek yıkayarak, ipekli ve yünlülerde solventlerle daha sonra ılık su ile silerek.